Kerstrecepten 2021

Hoofdgerecht

Gepocheerd hoeve-ei, spitskool, boschampignons, aardappelmousseline met saus en oude kaas van Weenink

Tip: je kan de aardappelmousseline een dag van te voren maken

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 spitskool
  • 600 gr bio aardappel (bloemig)
  • 250 gr roomboter
  • 50 ml (halfvolle) melk
  • 50 ml (slag)room
  • 3 eieren voor receptuur
  • 10 gr paneermeel
  • 10 gr grof gehakte amandelen
  • 220 ml witte natuurazijn
  • 3 eetl droge witte wijn 
  • 6   eieren om te pocheren
  • 1 tl kerrie
  • mespuntje chilipeper
  • 1 bakje mix champignons
  • 1  sjalotje
  • 10 ml aceto balsamico azijn
  • 1 stuks oude kaas van Spierings
  • 1 eetl gehakte peterselie
  • zout en (zwarte) peper
  • extra: nootmuskaat en/of knoflook

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op grillstand of hetelucht op 220 graden
2. Maak de spitskool schoon en verwijder de harde nerven
3. Breng water aan de kook en blancheer de spitskool in één minuut beetgaar en dompel vervolgens in ijswater en laat in een zeef uitlekken.

 

4. Schil de aardappels, snij in vieren en kook de aardappels gaar, giet af en stoom de aardappels nog even droog.
5. Voeg 50 gr boter, melk en room toe maak er een luchtige puree van met de stamper en voeg als laatste het ei toe. Maak op smaak met zout en extra op smaak door er knoflook en/of nootmuskaat aan toe te voegen.
6. Doe de aardappelmousseline in een spuitzak met kartelspuitje en spuit rozetten op een bakplaat met bakpapier, bestrooi met paneermeel en amandelen en zet apart

 

7. Maak de sjalot schoon, snipper deze en zet apart
8. Maak de champignons schoon, snij in vieren en zet apart

 

9. Hollandaisesaus:
▪ Smelt op een laag vuur 200 gr boter
▪ Klop 2 eidooiers met 1 eetlepel azijn en 3 eetlepels witte wijn au bain-marie (max 90 graden) warm in 5-10 minuten
▪ voeg langzaam druppel voor druppel de gesmolten boter toe
▪ Breng op smaak met zwarte peper en klein beetje zeezout
▪ dek af met aluminiumfolie en houd warm

 

10. Gepocheerde eieren:
▪ Vul een brede pan (hapjespan) met 4 cm water en 200 ml azijn en verwarm het water tot 90 graden (m.b.v. een thermometer of zodra er kleine belletjes op de bodem van de pan verschijnen) en draai het vuur laag.
▪ Breek één ei in een pollepel en laat het ei voorzichtig in het water glijden en herhaal voor de overige 5 eieren.
▪ Pocheer de eieren 3 tot 4 minuten
▪ Haal de eieren er één voor één uit met een schuimspaan
▪ Doe ze in een schaal met water op 60 graden en zet apart.

 

11. Schuif de bakplaat met de aardappelmousseline rozetjes in de oven en gratineer 5-10 minuten totdat ze lichtbruin zijn.

 

12. Opmaak:
• Verwarm de borden kort in de oven en houd deze onder een theedoek warm
• Wok de spitskool met de kerrie en een mespuntje chilipeper in een beetje olie
• Bak de champignons met de sjalotjes in een beetje olie en blus af met de aceto balsamico azijn

• Dresseer de spitskool in het midden van het bord
• Verdeel de champignons over de spitskool
• Haal de gepocheerde eieren uit het warme water met een schuimspaan, laat even uitlekken en leg ze voorzichtig bovenop de spitkool
• Zet drie aardappelmousseline rozetjes in een driehoek naast de spitskool.
• Dresseer bovenop de spitskool 2 eetlepels hollandaisesaus, geschaafde kaaskrullen en garneer met gehakte peterselie

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+