Nieuws

Oprichting smaaknetwerk ‘Smaak van het Huis’

Zorg toont leiderschap met nieuwe voedingservaringen en lerende keukens


“Als je gezonde, duurzame en vooral smaakvolle voeding combineert met doelgroepspecifieke positieve educatie: dan heb je het over leiderschap.”

Dit was het volmondig antwoord dat de deelnemers aan de eerste netwerkbijeenkomst van Smaak van het Huis formuleerden op de vraag ‘hoe de zorg leiderschap kan tonen bij de maatschappelijke vraagstukken die spelen rondom voeding’.

Het vermoeden was er al wel, maar dat het nieuwe initiatief Smaak van het Huis op zoveel interesse kon rekenen overtrof toch de verwachtingen. Niet minder dan 97 organisaties meldden zich aan na de oproep of er interesse is om een netwerk op te richten, met als doel om samen te werken aan nieuwe voedingservaringen met smaakvolle en gezonde, duurzame gerechten. Afgelopen week kwam een kopgroep bij elkaar om de ideeën te bespreken.

Een ‘learning community’, zo noemde Gaston Remmers, spreker namens PatientenVoeding.nl, het. Om de samenwerking mogelijk te maken worden diverse netwerkgroepen (GGZ, Care en Cure) opgericht. Binnen elke netwerkgroep gaan managers (eetervaringen) en chefs/inkopers (receptuur) afzonderlijk aan de slag om toepassingen uit te werken die aansluiten bij specifieke doelgroepen. Daar blijft het niet bij, want de opgedane expertise wordt gedeeld binnen ‘lerende keukens’. Door middel van workshops worden medewerkers, zorgcollega’s, patiënten en cliënten geïnspireerd en geleerd hoe ze positieve eetkeuzes kunnen maken. “En het is nog ontzettend lekker en leuk ook!“

 

Ook interesse in het smaaknetwerk?

Meld je aan en vul de vragenlijst in.

 

Nieuwe invullingen

“Gastvrijheid dekt niet meer de lading.”
“Goed voedsel is voor iedereen verschillend.”

Het zijn twee van de vele uitspraken, die aangeven dat gezocht wordt naar nieuwe invullingen van de begrippen ‘eten, drinken en gastvrijheid’. Tijdens deze eerste bijeenkomst werden alvast enkele oplossingsrichtingen besproken. Zo was er een persoonlijke relaas van Gaston Remmers dat uitmondde in ‘personalised food’ en het oprichten van een databank (MDOG), waarin cliënten zelf hun voedingservaringen bijhouden en delen. Bijzonder was dat hij hierbij in gesprek kon gaan met deelnemers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, die ook aanwezig waren. Tal van best practices kwamen voorbij: ziekenhuizen met daktuinen als educatie voor patiënten, medewerkers en regio bijvoorbeeld. Of Teaching Kitchens, waar patiëntgroepen voor en na de behandeling leren gezonde en smaakvolle keuzes te maken.

Eetervaringen werden belicht vanuit de praktijk door Fatima, die als voedinsgassistent werkzaam is en dagelijks kookt, maar ook vanuit kaders van positieve zorg (Machteld Huber) of subjectieve beleefde gezondheid (S.J.G. Bloem).
De ontdekkingsreis ging nog verder met boeiende verhalen door Henk van Dongen (FreshRetail) die de deelnemers vertelde over zijn zoektocht naar het productpaspoort van tomaten en hierbij in contact kwam met de Japanse voedingsleer. Op basis hiervan ontstond een samenwerking die boeiend is voor telers en sterrenchefs. Het recept voor het maken van een ‘dashi’ als basis voor gerechten waardoor minder zout, meer smaak, meer speekselopwekking en een betere stofwisseling wordt gerealiseerd was hierbij een mooi voorbeeld, waar ook de zorg nog veel mee kan.

 

Overtuigd

Smaak van het Huis is, na deze geslaagde eerste sessie, helemaal overtuigd.

“Prachtig om te zien dat in zo’n korte tijd zoveel verbinding ontstaat en door kennis bij elkaar te brengen er doe-kracht ontstaat."
“Dat smaakt naar meer”, zo klonk het enthousiast.

Binnenkort wordt het programma voor 2018 gepubliceerd.

U bevindt zich hier:


Peter van Ee

5 jaren geleden

Prachtig initiatief. Alle succes met jullie smaaknetwerk!

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+