Nieuws

3e workshop: wat een passie!

Op 20 juni j.l. vond de derde Smaak van het Huis doelgroep bijeenkomst 2018 plaats op de prachtige kooklocatie “De Heeren van Driebergen”. De deelnemers van de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Groningen, Ziekenhuis Rivierenland Tiel en het Leids Universitair Medisch Centrum werken hierin met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie voor oncologische patiënten, onder leiding van onze smaakspecialist Eric-Jan Wissink.

Eerst een stukje theorie: de gevarendriehoek zout, vet en suiker

De meeste mensen vinden het erg moeilijk om weerstand te bieden aan producten die vol zitten met zout, vet en suiker. Met behulp van MRI-scans van de hersenen is aangetoond dat we ‘houden’ van ongezond eten. De voedingsindustrie maakt hier gretig gebruik van…
Vooral suiker wordt vaak in verschillende vormen toegevoegd. Niet alleen aan voeding die zoet hoort te zijn - zoals ijs en limonade – maar ook aan andere producten die nooit zoet zijn geweest. Bijvoorbeeld brood, yoghurt en pastasauzen. Eric-Jan: “Wanneer je dit allemaal weet, is het veel gemakkelijker om gezondere keuzes te maken”.
Eric-Jan gaf advies en tips om te koken met minder zout, suiker en vet. Welke smaakmakers zoals specerijen en kruiden kun je gebruiken om zout (gedeeltelijk) te vervangen? Het lichaam heeft wel suiker, zout en vet nodig, maar hoe zorg je ervoor dat het een gezonde balans is?

Eiwitrijk ijs voor de zorg

David Hoppenbrouwers, ijsmeester, kwam vertellen over het bijzondere ijs dat hij maakt speciaal voor ziekenhuizen. In 1 ijsje van 60 gram verwerkt hij 11,5 gram eiwit. En dat hebben kwetsbare patiënten die herstellen van een behandeling hard nodig!

Creatieve recepten met verrassende smaken

Met verwerking van de theorie over smaakoptimalisatie ontwikkelen de deelnemers zelf recepten die van extra waarde zijn voor patiënten met kanker. Het Antoni van Leeuwenhoek bedacht onder andere een cheesecake zonder bodem met aardbeien en balsamicostroop en Ziekenhuis Rivierenland Tiel maakte een cannelloni van zalm.
Nadat alle recepten klaargemaakt waren werd er nabesproken en natuurlijk van elkaar geproefd. Wij vonden het een erg geslaagde dag met veel passie en hart voor de zaak. Complimenten voor alle koks!

Deelnemende ziekenhuizen:

Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Groningen, Ziekenhuis Rivierenland Tiel, Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer weten?

Stuur een mail naar vraag@smaakvanhethuis.nl

 

 

 

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+