Nieuws

Samen koken met oncologiepatiënten: kippenvel…

Sinds afgelopen mei heb ik samen met Ziekenhuis Rivierenland Tiel, Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland en het RSG Lingecollege in Tiel workshops verzorgd voor oncologiepatiënten en hun partners of mantelzorgers.

Samen koken met oncologiepatiënten, toetjes In deze workshops gaan de deelnemers zelf aan de slag met mijn recepten. Ik laat ze zien wat er allemaal mogelijk is om de smaak aan te passen of te beïnvloeden als eten niet meer lekker smaakt door smaakverandering als gevolg van medicijngebruik of behandeling. We maken die middag in twee uur samen een aantal gerechten zoals een soep, koude en warme tussengerechtjes, shakes en een dessert.

Samen koken met oncologiepatiënten, hapjes Nadat alle gerechten klaar zijn proeven we samen en bespreken het na. Van dit proces krijg ik altijd een beetje kippenvel… Zeker als ik hoor dat iemand al een week slecht eet door de bittere smaak die ze in haar mond ervaart door de chemokuur. Bij 4 van de 6 gerechten is de bittere smaak niet meer aanwezig en verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Dit komt omdat we extra smaak, geur en prikkelingen kunnen toevoegen. Dit geeft net een extra boost aan de gerechten en aan de smaakzintuigen, waardoor dit als aangenaam wordt ervaren door patiënten met een smaakhandicap. Bij de Shakes is deze positieve reactie er overigens nog niet, wat betekent dat we aan die receptuur nog een beetje moeten sleutelen om uiteindelijk ook hierbij het gewenste resultaat te krijgen…

Deze middagen zijn voor mij het bewijs dat ik op de goede weg zit met mijn visie op hoe de opbouw van een gerecht hoort te zijn. Dit is voor mijn persoonlijk erg belangrijk om dit mooie en dankbare werk voort te zetten. Het klinkt cliché, maar de glimlach van iemand die met smaak weer eet in een moeilijke periode is onbetaalbaar en geeft ontzettend veel voldoening.

Eric-Jan Wissink
Specialist Smaak & Smaakoplossingen bij Smaak van het Huis

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+