Nieuws

'Sline yn it ferline' - smakelijke verhalen en recepten uit Friesland

Weet u dat nog, even het deksel van de pan omhoog en er een lekker hapje uit prikken? Oppassen dat je je mond niet brandt en snel opeten, want voor je het weet word je betrapt. Sline, heet dat in het Fries.

Initiatiefnemers Smaak van het Huis, Puur Thijs, Afûk, Zorggroep Hof en Hiem en Zorgbelang Fryslân hebben in het project ‘De smaak te pakken krije’ de handen ineen geslagen en een uniek receptenboek uitgebracht. Het boek ‘Sline yn it ferline’ biedt een selectie herkenbare en smakelijke recepten die elke oudere nog kent van vroeger. Bij de recepten is rekening gehouden met de veranderende en afnemende smaak van ouderen. Zo willen ze ouderen stimuleren om voldoende te eten en professionals informeren over het belang van goede en smakelijke voeding in de zorg.

Ondervoeding bij ouderen

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen te maken hebben met ondervoeding. Alleen al bij 25% van de ouderen die thuiszorg nodig hebben. Eén van de oorzaken is onvoldoende eten vanwege smaakverlies. De korte verhalen en anekdotes in de eigen taal roepen herinneringen op aan die eetmomenten van toen en wekken de eetlust op.

 

De verhalen over de gerechten zijn afkomstig van ouderen uit heel Friesland. Verschillende cliënten van Hof en Hiem en Hof en Hiem Thuiszorg leverden een bijdrage aan het boek door het vertellen van herinneringen aan de gerechten. De bijbehorende recepten werden samengesteld door Eddie Hilarius, hoofd voeding van woonzorgcentrum Doniahiem. Jelle Ferwerda van Smaak van het Huis vertaalde de recepten naar smaakgestuurde recepten.

 

 

 

 

 

 

 

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+