nieuwsbrief-zegel

Start structurele verbinding zorg en agri op Texel

Nieuws - 30 augustus 2018

Op Texel kunnen bewoners van Omring-locatie Gollards en ouderen straks elke dag een gezonde verse maaltijd krijgen met zoveel als mogelijk met lokale producten, aangeleverd door de Texelse boeren zelf. Gemeente Texel, Rabobank en Texelfonds hebben Smaak van het Huis gevraagd te onderzoeken hoe dit unieke plan op het eiland uitgevoerd kan worden om hiermee een structurele verbinding te maken tussen de Texelse zorg en de lokale boeren.

Eten als medicijn

Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en preventie van ziekten. Eten en drinken is  met name essentieel voor kwetsbare doelgroepen waarbij ook ondervoeding voorkomt door slecht eten of gebrek aan eetlust. Door ouderen een gezonde, smakelijke en verse maaltijd voor te schotelen krijgt men meer trek, wat hun gezondheid ten goede komt en ondervoeding kan voorkomen. Theo Kemper, chefkok bij de Gollards keuken van Omring, ziet hoe de mensen smullen van een visje op het menu: “Zeker als ze weten dat het van Texel komt, dan smaakt het dubbel zo lekker.”

 

Lokaal is lekker!

Door gebruik te maken van lokale producenten maak je een mooie verbinding tussen Agri en zorg en andere cross overs. Dit sluit aan bij de ontwikkeling op landelijk maar zeker op lokaal niveau. “De Gemeente Texel heeft met name belangstelling voor het uiteindelijk opzetten van een distributieketen van Texelse producenten”, aldus wethouder Huisman. Fenneke Krafft van de Rabobank Kop van Noord-Holland voegt daaraan toe: “Het past uitstekend bij onze Agri achtergrond en onze overtuiging dat er steeds meer vraag komt naar gezond voedsel voor gezondere mensen. Bovendien bekijkt dit onderzoek ook of er door een andere manier van koken minder voedsel verspild wordt en dat staat ons ook erg aan”. Het Texelfonds draagt ook graag bij aan dit onderzoek vanuit een bijzondere schenking van een oud-vrijwilliger van Tafeltje Dek Je die jarenlang de warme maaltijden rondreed.

 

Gezond aan tafel op Texel

Smaak van het Huis is trots dat de opdrachtgevers hen als ‘niet-eilanders’ het onderzoek toevertrouwen. Na het onderzoek volgt de daadwerkelijke implementatie waarbij de lokale samenwerking verder vormgegeven en uitgevoerd wordt. “De agribusiness als basis voor een duurzaam en gezond Texel, wat wil je nog meer” aldus Jacques Dekker, als adviseur verbonden aan Smaak van het Huis.

 

 


Leden van de projectgroep: Agri-ondernemers Piet Lap en Isabel van der Star, Brigitte Hollands (Stichting Texels Welzijn), Jacques Dekker (Smaak van het Huis), Maarten van Dijk (Omring) en coördinator Fenneke Krafft (Rabobank). Daarnaast namens de gemeente Hennie Huisman (opdrachtgever) en Jan Beijert (Texelfonds)

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2021 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+