Nieuws

Start training ‘Smaak: een bijzonder geheel’

Werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie voor oncologie

Op 21 maart j.l. vond de eerste Smaak van het Huis netwerkbijeenkomst 2018 plaats. Gepassioneerde chefs, senior koks en medisch personeel van 4 ziekenhuizen zijn aan de slag gegaan met de training
‘Smaak: een bijzonder geheel’ - werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie voor oncologie.

De essentie van smaak

De deelnemers werden ontvangen op de prachtige kooklocatie “De Heeren van Driebergen” waar culinair specialist in hart en nieren Eric-Jan Wissink hen allereerst meenam in de geschiedenis en de essentie van de Smaak. Hoe werkt smaak nu eigenlijk en hoe kun je smaak gebruiken als smaakoplossing bij smaakhandicaps. Meer kennis over smaak betekent namelijk dat oncologische patiënten meer plezier aan eten beleven. Een logisch gevolg hiervan is dat men meer gaat eten waardoor ondervoeding voorkomen wordt (meer dan 50% van de mensen met kanker krijgt hiermee te maken) en de kans op sneller herstel wordt vergroot. Bovendien haal je véél meer uit de gerechten die je maakt.

 

Smaakoplossingen en -optimalisatie

Door te leren werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie en deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen, maken we gerechten die een bijdrage leveren aan het welzijn van de (zieke) mens. Met als uiteindelijke doel een smaakhandicap weg te werken. Iedereen heeft wel eens een periode minder goed kunnen ruiken, meestal door een verkoudheid. Niet alleen het ruiken is minder, maar ook smaakt eten en drinken niet zo. Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer. Helaas kan het reuk- en smaakvermogen ook langdurig of blijvend zijn aangetast, bijvoorbeeld door ziekte.

Aan de smaaktafel liet Eric-Jan met een aantal proef- en smaaksessies zien en ervaren hoe smaak werkt, hoe je het kunt beïnvloeden en hoe persoonlijk het ook is.

 

 

 

 

 

 

Menu-engineering en voedingsrichtlijnen

De deelnemers leerden over Menu-engineering; dit is een onderdeel van het integraal voedingsbeleid. Cruciaal bij smaakoptimalisatie is in welke richting een gerecht met behulp van de GPS-theorie (Geur-Prikkelingen-Smaak) gedirigeerd moet worden. En wat voor receptuur daarbij hoort. Voeding moet vooral de noodzakelijke voedingsstoffen bevatten, die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden. Goede voeding draagt tevens bij aan het welzijn en geeft tijdwinst om de geplande behandelingen onder optimale condities te kunnen verrichten. Eric-Jan deelde de voedingsrichtlijnen en tips voor oncologische patiënten: wat kun je bijvoorbeeld doen als een patiënt een constante metaalsmaak heeft en wat zijn tips bij misselijkheid en overgeven?

We hebben erg genoten van het enthousiasme en de inzet van iedereen. Voor de volgende bijeenkomst op 11 april a.s. gaan alle deelnemers 3 recepten maken met verwerking van de theorie over smaakoptimalisatie. En dan moeten echt de koksbuizen en – schorten aan want dan gaan we praktisch aan de slag. Wij hebben er nu al zin in!

Deelnemende ziekenhuizen: Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Groningen, Ziekenhuis Rivierenland Tiel, Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer weten? Stuur een mail naar vraag@smaakvanhethuis.nl

 

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+