Nieuws

2e workshop "Smaak: een bijzonder geheel"

Verrassende en slimme recepten in 2e workshop

Op 11 april j.l. vond de tweede Smaak van het Huis doelgroepbijeenkomst 2018 plaats op de prachtige kooklocatie “De Heeren van Driebergen”. En de insteek deze keer was: aan de slag! Nadat alle deelnemers de ingrediënten hadden klaargezet voor het praktijkgedeelte deelde Specialist Smaak & smaakoplossingen Eric-Jan Wissink eerst wat theorie.

Smaakverandering

Na een chemokuur treedt er vaak een drastische smaakverandering op. De eetlust neemt af waardoor patiënten (te) weinig eten in een periode waarin gezond eten juist zo belangrijk is voor het herstel. Ook ouderen krijgen te maken met een minder intense smaak- en geurbeleving waardoor ze minder plezier hebben in eten. Ondervoeding bij ouderen is een veel voorkomend verschijnsel dat vaak aan het licht komt bij een ziekenhuisopname.

Smaakpaspoort

Door patiënten of cliënten een smaakanamnese af te nemen en een smaaktest te laten doen wordt in kaart gebracht wat iemand lekker vindt en wordt de beleving van zoet, zout, zuur, bitter, pikant en umami geijkt. De uitslag van deze test komt op een persoonlijke ‘smaakkaart’ waarop staat hoe je je eten door middel van kruiden en kooktechnieken zodanig kan aanpassen dat het eten weer lekker smaakt.

Iedereen is uniek: Personalised food

Hoe voeding bijdraagt aan fysieke gezondheid, is afhankelijk van de eigen levensfase, conditie, cultuur, actuele gezondheid, genetische basis en levensstijl. Eric-Jan vertelt dat voedingsadviezen echter vaak gebaseerd zijn op het gemiddelde effect bij grote groepen mensen, terwijl bekend is dat individuen sterk verschillen. Maar hoe kun je nu kennis verzamelen zodat mensen zelf eenvoudig het voedsel kunnen kiezen, dat het best aansluit op hun situatie?

Verrassende recepten van creatieve koks

En dan kunnen de deelnemers eindelijk zelf de handen uit de mouwen steken: er mag worden gekookt! Iedereen heeft zelf mooie recepten uitgewerkt met verwerking van de theorie over smaakoptimalisatie. Het LUMC bedacht onder andere een recept voor gebakken steenbolk, Ziekenhuis Rivierenland Tiel maakte een bokkenpootjesmousse en het UMCG kwam met een pittige boerenkoolstamppot.

Nadat alle recepten klaar waren werd er nabesproken en natuurlijk van elkaar geproefd. Wij vonden het een erg geslaagde dag met veel creativiteit en slimme oplossingen. Complimenten voor alle koks!

Deelnemende ziekenhuizen:

Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Groningen, Ziekenhuis Rivierenland Tiel, Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer weten?

Stuur een mail naar vraag@smaakvanhethuis.nl

 

 

 

U bevindt zich hier:

smaakvanhethuis-logo-wit

Smaak van het Huis
Dokter Nillesenstraat 10 | 6645 AR  Winssen | 06 4527 8790 | KvK 5657 4924

© 2017-2022 Smaak van het Huis, alle rechten voorbehouden

Website door ideesign+