Kennis &
Wetenschap

Wij volgen wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en werken evidence based. Dit is broodnodig want de wereld van eten, drinken en gastvrijheid wordt steeds complexer. We gebruiken gegevens uit allerlei onderzoeken en benchmarks en doen zelf research. Op deze pagina vind je een overzicht van de laatste inzichten.

Eiwitrijke maaltijdservice bij patiëntenzorg

Het proefschrift ‘Protein-rich meal service to support peri-hospital patient care’ van Vera IJmker-Hemink richt zich o.a. op de relatie tussen hogere eiwit­inname tijdens ziekenhuis­­opname en minder complicaties en kortere ligduur.

EAT-Lancet-menu: de Schijf van 2050?

Het EAT-Lancet rapport, waaraan 37 internationale wetenschappers meewerkten, leverde wereldwijd veel publiciteit op. Via rekenmodellen kwam een gezond en duurzaam menu voor 2050 tot stand. De aanbevelingen liggen heel dicht bij de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.

Behoud van spiermassa bij veroudering en ziekte

Veel ouderen krijgen te maken met afname van spiermassa en spierkracht, kortdurende acute klinische situaties versnellen dit. Specifieke voedings­strategieën en fysieke activiteit kunnen het verlies van spiermassa tijdens ziekte beperken.

Prehabilitatie werkt

Hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe beter iemand hier uitkomt. Prehabilitatie middels een leefstijl­­interventie­­programma – fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding, stoppen met roken en alcohol – werkt. Hierover zijn twee artikelen verschenen bij UMC Groningen en Radboud UMC.

Voeding bij chronische ziekten

Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst.

Gezonde en duurzame eetomgeving

De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum laat zien hoe je bereikt dat elke eetomgeving voorziet in gezonde en duurzame keuzes. Help cliënten, medewerkers en bezoekers om een gezonde en duurzame keuze te maken!

Nationaal Preventieakkoord

“In 2025 is voor patiënten, personeel en bezoekers in 50% van de ziekenhuizen het voedingsaanbod gezond, uiterlijk in 2030 in alle ziekenhuizen. Daarnaast wordt ook ingezet op andere typen zorginstellingen.” Smaak van het Huis kan hierbij ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek Dorian Dijxhoorn

Dorian Dijxhoorn toont met baanbrekend onderzoek aan dat een nieuwe maaltijd­service de eiwit- en energie-inname verbetert. Dit kan zorgen voor een verkorte ligduur van ziekenhuis­patiënten en kan bijdragen aan een hogere patiënt­tevredenheid.